Niina Ojala on WRF:n Vuoden Tulokas 2016

Niina Ojala on WRF:n Vuoden Tulokas 2016

Niina Ojala on WRF:n Vuoden Tulokas 2016

Comments Off on Niina Ojala on WRF:n Vuoden Tulokas 2016

Lännenratsastusseura Western Riders Finland Ry on valinnut Vuoden Tulokkaaksi 2016 kaksi ratsukkoa: Niina Ojalan ja Mr Finnish Editionin Wilma Western -tallilta sekä Maia Vidgrénin ja Boggies Little Lenan.

Vuoden Tulokas tarkoittaa aktiivisuutta, menestystä, intoa ja motivaatiota

Seuran toimintalinjausten mukaan Vuoden Tulokas -titteli jaetaan kerran vuodessa, ja se annetaan ratsastajalle, joka suhteellisen uutena kilpakentillä osoittaa aktiivisuutta ja menestymistä. Vaatimuksena on myös, että Vuoden Tulokas on innostunut ja motivoitunut lännenratsastuksen harrastaja. Lännenratsastusseura Western Riders Finlandiin kuuluu suuri osa suomalaisista lännenratsastajista, joten Vuoden Tulokkaan tittelistä kilpailee suurin osa kilpailu-uraansa aloittelevista lännenratsukoista.

Vuoden Tulokkaita muistetaan pokaalilla ja kunniakirjalla. Voittajien kuvat ovat myös vuoden verran esillä lännenratsastusseuran kotisivuilla westernriders.fi.

Niinalle valinta Vuoden Tulokkaaksi on myös henkilökohtainen voitto

Niina ja Elvis Kytäjällä kisoissa toukokuussa 2016. Kuva Martti Luoto.

Vuoden Tulokas -tittelillä on Wilma Western -tallilla valmentautuvalle Niina Ojalalle vielä suurempi merkitys kuin pelkkä osoitus aktiivisuudesta ja menestyksestä.

Joulukussa 2015 Niinalla todettiin syöpä, joka oli lyhyessä ajassa ehtinyt levitä laajalle. Tammikuussa 2016 alkoi taistelu syöpää vastaan, joka vaati laajahkon leikkauksen ja sarjan sytostaatti- ja sädehoitoja, jotka jatkuivat kisakauden yli.

Hoidot olivat rankkoja, mutta ratsastuksesta tuli voima, joka sai Niinan kestämään rankkojen hoitojaksojen läpi. “Talli oli paikka missä sairaus ei ollut läsnä. Tallilla puhuttiin hevosista, ratsastettiin ja hoidettiin hevosia. Siellä elämä jatkui niin kuin ennenkin.” Niina kertoo.

Niinä hetkinä kun Niina ei itse pystynyt ratsastamaan, Wilma treenasi Elvistä. Wilma suunnitteli myös valmennustunnit niin, että Niina pystyi tarvittaessa pitämään taukoja. “Wilman avulla pääsin keskittymään treenaamiseen oman vointini mukaan.” Niina muistelee. “Oli hienoa tulla sängynpohjalta tallille, kun Elvis oli hyvin hoidettu.”

Kisaamisesta Niinalla oli leikkimielinen veto raskaana olevan ratsastustoverinsa kanssa: “kumpi ehtii ensin kisakentille?”. Kisaamisesta tuli tavoite, ja Niina voitti vedon. Osa kisakaudesta mentiin ilman tukkaa ja välistä Niina saapui melkein suoraan hoidosta kisoihin. Kanssakilpailijoille ja groomeille mieleen jäi kuitenkin Niinan  positiivisuus, joista ei mitenkään voinut arvata että Niina eli keskellä rankkoja hoitoja ja elämän epävarmuutta.

Syöpä kukistui, mutta Niinan kiinnostus kilpailemiseen on tullut jäädäkseen. Suunnitelmissa on tuleville vuosille niin omien taitojen syventämistä kuin uusia aluevaltauksia.

Yhteistyötä Wilman kanssa alusta asti

Elvis on Niinan ensimmäinen hevonen, jonka Niina hankki varsana West Wind Ranchiltä Tammelasta. Pikku-Elvis hurmasi Niinan ja sitä myötä lajiksi vaihtui lännenratsastus.

Yhteistyö Wilman kanssa on jatkunut siitä lähtien, kun Elvis tuli opettelemaan lännenratsastustaitoja nelivuotiskeväänä Wilmalle. Alun perusasioiden opettelusta yhteistyö on syventynyt lajitreeniin: Niina ja Elvis treenaavat nyt pääsääntöisesti ranch-lajeja, muita all-around -lajeja kuitenkaan täysin unohtamatta. Nykyisin Niina ja Elvis ovat Wilma Western -tallin yksi aktiivisemmin kilpailevista ja valmentautuvista ratsukoista.

Jo toinen Vuoden Tulokas Wilma Western -tallissa

Ratsukko on jo toinen Wilman valmennettava, joka on saanut Vuoden tulokas -tittelin. Vuonna 2014 Vuoden Tulokas oli Wilma Western -tallissa valmentautunut Taina Myöhänen hevosellaan Pure Texas Kicker: hän jakoi tittelin yhdessä Heidi Olinin kanssa, jota Wilma myös valmensi.

Niina ja Elvis paint-hevosten SM-kisoissa elokuussa 2016. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Niina ja Elvis kisasivat SM-kisoissa. Kuva Martti Luoto.

Back to Top