Wilma

Maria “Wilma” Mustonen

Wilma Mustonen

Olen Maria Mustonen, lempinimeltäni Wilma, hieman yli 40-vuotias hevosalan yrittäjä Vihdistä.

Aloitin ratsastusharrastuksen 9-vuotiaana Tuomarinkylän ratsastusopistolla. Olin oikein perinteinen “hevoshullu”: käytin kaiken mahdollisen ajan ja rahani hevosiin ja ratsastustunteihin. Kilpailin innokkaasti aina kun mahdollisuus tuli sekä kouluratsastus- että estekisoissa. Kävin myös paljon ratsastusleireillä oppimassa hevostenhoitoa.

Harrastus vei mukanaan, ja vuonna 1996 valmistuin hevosenhoitajaksi Kemiöstä. Sitä ennen olin käynyt Pohjanmaalla opiskelemassa raviurheilua sekä suorittanut maatalouskoulun Kemiössä.

Valmistumisen jälkeen työskentelin pari vuotta tallimestarina isolla kouluratsastustallilla, josta sain arvokasta käytännön oppia hevosten päivittäisestä hoidosta, ruokinnasta, lääkityksestä, nuorten hevosten kouluttamisesta sekä erilaisten hevosten käsittelystä.

Yhdeksänkymmentäluvun loppupuolella löysin lännenratsastuksen ja se vei minut heti mukanaan. Pari vuotta ratsastin ratsastuskoulussa sekä jonkin verran yksityishevosilla opiskellen lännenratsastuksen perusteita.

Vuonna 1999 muutimme mieheni kanssa kaupungista Vihdin Haimooseen omalle pienelle tilallemme, joka sopi täydellisesti hevosten pitoon. Ensimmäiset omat hevoset saapuivat seuraavana vuonna, suomenhevosruuna Nopo ja amerikan quarterhevosvarsa Ikaros, jonka olimme ostaneet Ruotsista. Vuonna 2004 lauma täydentyi vuotiaalla quarter-tammavarsalla Solbrittilla, joka saapui myös Ruotsista. Ikaroksen kanssa erikoistuimme lännenratsastuksen all-around lajeihin, Solbrittin kanssa aloimme opetella reiningia.

Sekä Ikaros että Solbritt ovat itse kouluttamiani hevosia. Olen ulkomaalaisten valmentajien avulla kartuttanut taitojani ja kilpaillut erittäin aktiivisesti myös kansainvälisellä tasolla niin Suomessa kuin Euroopassa.Wilma ja Solbrit SM-kisoissa 2012

Parhaimpiin saavutuksiini tähän mennessä kuuluvat pääsy ainoana suomalaisratsastajana Euroopan mestaruusfinaaliin Saksassa 2013, kultamitalit reiningin Suomen mestaruuskisoissa 2012 ja 2013, sijoittuminen parhaana pohjoismaisena 15. sijalle NRHA:n Euroopan mestaruuskilpailuissa Itävallassa 2013, CRI*-voitto, all-round Suomen mestaruuden voitto 2009, reiningin Suomen mestaruus hopeasija 2014 ja pronssisijat vuosina 2009 sekä 2010. Näistä sijoituksista on kiittäminen upeita hevosiani Ikarosta ja Solbrittiä.

Upea kokemus oli myös MM-kisat Normandiassa 2014, jossa edustimme Solbrittin kanssa Suomea. Koko maailman parhaiden reining-ratsastajien joukossa sijoitus 61/82 tuntui onnistumiselta.

Päätoimiseksi lännenratsastuksen valmentajaksi ja hevosten kouluttajaksi siirryin keväällä 2011, jolloin Wilma Western perustettiin. Olen kouluttanut nuoria hevosia ja valmentanut ratsukoita lännenratsastuksen eri lajeihin sekä omalla tallillani että muilla talleilla. SRL:n valmentajakoulutuksen kävin vuosina 2014-2015 ja olen ollut SRL:n hyväksymä lännenratsastuksen valmentaja huhtikuusta 2015 alkaen.

Olen onnekas, että saan tehdä täysipainoisesti työtä lännenratsastuksen parissa: on antoisaa seurata oppilaideni menestystä kisoissa ja etenemistä omien hevostensa kanssa.

Back to Top